Hasiči upozorňujú na preceňovanie pri narábaní s pyrotechnikou

31.12.2004 Celý región

Na preceňovanie vlastných schopností a podceňovanie skutočného rizika z ohrozenia zdravia a majetku ľudí pri narábaní s pyrotechnikou upozorňuje pred novoroč...
Na preceňovanie vlastných schopností a podceňovanie skutočného rizika z ohrozenia zdravia a majetku ľudí pri narábaní s pyrotechnikou upozorňuje pred novoročnými oslavami Krajské riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru SR v Prešove.

Podľa vyjadrenia vedúceho oddelenia požiarnej prevencie Pavla Komára majú z minulého roka pri tejto príležitosti evidovaný len jediný prípad, keď vystrelená svetlica zapálila uložené koberce a iné textílie na balkóne v panelovom dome v Humennom. Na nešťastie v byte nebol nikto doma, preto hasiči mali obmedzené možnosti prístupu.
\"Nevieme však o tom, koľkokrát horelo a samým ľuďom bez našej pomoci sa podarilo plamene uhasiť v zárodku, \" dodal.
Podľa rád hasičov treba kupovať len oficiálne vyrobené a potvrdené pyrotechnické výrobky. Triedou I sú označené tie, ktoré môžu používať aj deti, triedu II len dospelé osoby a trieda III je určená pre obsluhu profesionálnymi odpaľovačmi ohňostrojov. Dôležité je tiež zistiť dobu použiteľnosti produktu a neporušenosť jeho obalu.
Komár varoval tiež pred samovýrobou pyrotechniky podľa \"zaručených\" návodov zverejnených na rôznych internetových stránkach. Popisujú použitie horľavín, okysličovadiel, spojív a ďalších prídavných látok. \"Riziko domácej výroby spočíva už pri samotnom miešaní zložiek, keď vzniknú nežiaduce reakcie spôsobené napríklad nečistotou použitých chemikálií, \" zdôraznil Komár.
(jj)
 

Vyberte región